Як перевірити б / у ноутбук при покупці: покрокова інструкція

Комп'ютерні гаджети - це те, без чого життя сьогодні можна назвати неповноцінною, адже навіть якщо ти не користуєшся ноутбуком вдома, по-любому використовуєш його на роботі. Однак, круті, якісні, брендові гаджети не завжди по кишені, та й покупка абсолютно нового конвеєрного вироби не завжди виправдана. Цілком можна купити б / у ноутбук , який прослужить ще багато років. Головне питання - це як правильно вибрати б / у ноутбук і не зіткнутися з неякісним пристроєм. Щоб спростити тобі покупку підтриманого ноутбука, експерти Boo.ua підготували невелику покрокову інструкцію про те, на що слід звернути увагу при виборі пристрою. Якщо цікавить, то читай нижче всі нюанси.

Довіряй, але перевіряй продавця

Шахрайство на дошках оголошень - спосіб заробітку. Стару комп'ютерну техніку можна купити і на дошках оголошень і навіть уцінені вітринні моделі, що йдуть як «б / у товар». У разі інтернет покупки б / у ноутбука варто скористатися послугою післяплати. Таким чином, покупець отримує можливість перевірити товар в транспортній компанії при отриманні, а продавець, в разі чого, знає з кого вимагати страховку. Зовнішньої перевіркою при покупці ноутбука не варто обмежуватися. Ретельно протестувати пристрій в твоїх же інтересах, а це займе певний час, тому підключення до електромережі обов'язково. І краще переплатити за доставку і накладений платіж, але отримати зручну можливість ретельно перевірити товар.

Інформаційна перевірка перед покупкою б / у гаджета

Просто і логічно купувати б / у ноутбук з фахівцем, проте далеко не у всіх рядових покупців в колі близьких друзів знайдеться тлумачний ІТ-шник, який розбирається у всіх тонкощах. А значить - «гугл в допомогу», тобто активно шукаємо всю необхідну і корисну інформацію про бренд, характеристики та відгуки тих, хто вже купив цю модель ноутбука нової. Самостійно проаналізувати і зробити висновки насправді не складно.

Чому про новий? Тому, що якщо це не МacBook або якесь інше розкручене пристрій в тій же ціновій категорії, то можна легко нарватися на неякісний ноутбук незрозумілого походження, навіть якщо його пропонують з чеком і гарантією.

Отже, що вивчаємо:
● інформацію про бренд, виробника. Хто, де, в якому році випустив, офіційний сайт, сервісні центри і т. Д. Якість і сервіс для дійсно хороших брендів не порожній звук.

● цільове використання (наприклад, потужний геймерський ноут або простіше, чисто для роботи в Word).

● відгуки про покупку на сайті надійного, перевіреного інтернет-магазину. За кількістю і якістю відгуків можна вже скласти власну думку про товар.

Звичайно, є чорний піар і куплені відгуки, проте з 200 штук як мінімум 30-40 будуть справжніми, так і за стилем написання відгуку можна зрозуміти, хто і про що пише.

Включи б / у ноутбук і завантаж операційну систему

Основним етапом діагностики б / у ноутбука є перевірка працездатності та його технічний стан. Включи комп'ютер і переконайся, що операційна система завантажилася успішно. Якщо все працює, то можна розглядати пристрій далі. Наша команда не радить купувати б / у ноутбук без ОС. Невстановлена операційна система може приховати величезну кількість дефектів пристрою - від битих пікселів до несправного жорсткого диска.

На що дивитися, перед тим як купити б / у ноутбук?

Візуальна перевірка само собою починається з подряпин, відколів, потертостей і т. П. Наша покрокова інструкція по перевірці ноутбука обов'язково допоможе тобі визначитися з вибором.

1. Капелюшки гвинтів не повинні бути стерті або подряпані і повинні бути повністю чорними, як годиться в заводському варіанті. Якщо є потертості або сліди від викрутки - ноутбук однозначно розбирався. З якою метою - питання до продавця.

2. Перевір на наявність сколів, тріщин і вм'ятин. Це важливо, тому що сама материнська плата досить тендітна і навіть найменші зовнішні пошкодження можуть вплинути на повноцінне функціонування комп'ютера. Врахуй, що заміна внутрішніх складових може обійтися дорожче самого ноутбука.

3. Петлі кришки ноутбука - їх стан може свідчити про стан ноутбука і про те, дбайливо він експлуатувався чи ні. Оглянь кут корпусу де розташовані петлі, вона не повинна виламувати корпус ноутбука зсередини при відкритті кришки. Якщо при відкритті і закритті кришки ти чуєш скрип, то швидше за все кріплення вже зношені і починають ламатися.

4. Оглянь стані портів і роз'ємів. Протестуй кожен роз'єм: в кожен встав флешку і переконайся, що вона відобразиться на робочому столі, підключи навушники і перевір звук, встав SD-карту пам'яті в картрідер, встав зарядний пристрій в гніздо підключення живлення.

5. Важливо перевірити клавіатуру, так як часто причиною продажу може бути як раз її залиття рідиною. Залив клавіатури ноутбука небезпечний тим, що пристрій продовжує повноцінно функціонувати ще кілька тижнів до того моменту поки на материнській платі не утворюється корозія. Внаслідок цього, пристрій перестає функціонувати і вимагає дорогого ремонту або заміни деталей. Тому, відкрий текстовий редактор, англійську розкладку і натискай кожну клавішу по черзі. Не забудь про такі кнопки: від F1 до F12, PrtScr, Caps Lock, Shift, Tab, Fn, Enter і т. Д. Якщо клавіатура була залита солодкої рідиною, то ти почуєш нехарактерний хрест, і в ході натискання клавіші будуть залипати.

6. Дисплей ноутбука. Візуально оглянь дисплей на наявність тріщин і подряпин. Якщо все нормально, тоді включи і подивися на зображення, особливо на яскравість і насиченість кольорів. Зверни увагу, щоб не було ніяких смужок, рисок, ряби і інших спотворень на екрані, так як це може свідчити про проблеми з відеоадаптером. Трохи нахили кришку ноутбука вниз, а потім вгору і перевір, чи не зникає при цьому зображення на екрані. Якщо буде можливість, то радимо протестувати монітор на биті пікселі і засвітки за допомогою утиліти IsMyLcdOK.

7. Обов'язково переконайтеся в справності батареї. Так як ноутбук - портативний пристрій, ти будеш його використовувати для автономної роботи. В незалежності від моделі, нові батареї для ноутбуків коштують близько чверті самого девайса, а у випадку з б / у ноутбуком, то і пів ціни. Отже, стан акумулятора грає величезну роль і для його перевірки ти можеш скористатися програмою Battery Bar. Або перевір знос батареї за допомогою програми Aida64. Запусти софт, переходь в розділ комп'ютер і тисни на електроживлення. Обидві програми надають процентне співвідношення стану батареї і дані про те, скільки годин ноутбук може функціонувати автономно. Відповідно, якщо акумулятор в непридатному стані і його скоро доведеться міняти, то вимагай знижку або відмовся від покупки.

8. Робота Wi-Fi. Підключись до точки доступу Wi-Fi і перевір з'єднання з інтернетом перейшовши на сторінку будь пошукової системи. Якщо немає можливості до підключення, роздай Wi-Fi за допомогою смартфона iOS або сучасних Android.

Зовнішній стан можна перевірити і по фото, попроси продавця знімки з різних ракурсів. Репутація будується на задоволених клієнтів, кількість хороших відгуків теж показник.

Програмна перевірка Б / У ноутбука при покупці

На будь-який накопичувач (в ідеалі флешку і DVD-диск) записуєте програми для перевірки батареї, монітора, стану жорсткого диска, оперативної пам'яті, відеокарти. Так як перевірити ноутбук при покупці б / у повноцінно можна за допомогою відповідного програмного забезпечення. Вбиваєте двох зайців - перевіряєте працездатність портів і тестируете «начинку».

Безкоштовні програми, наприклад:
● Aida64 - з її допомогою перевіряється ступінь зношеності батареї. Також вона показує температуру жорсткого диска, процесора, відеокарти, материнської плати. Якщо за кілька хвилин перевірки ці деталі сильно нагрілися - значить десь явно проблема, або пристрій сильно зношене, або потрібна заміна термопасти. Можливості програми дозволяють перевірити стан жорсткого диска, SSD-накопичувача;
● FurMark - перевірка відеокарти, особливо важлива для тих, хто купує геймерские ноути. Якщо після запуску з'являється синій екран або комп'ютер перезавантажується - значить у відеокарти проблеми. Однак, фахівці Boo.ua не рекомендують її використовувати на б / у ноутбуках через велике навантаження відеокарти, як аналоги можна запустити OCCT або 3DMark;
● Також дуже корисні такі програми, як Prime 95 - перевірить стан процесора; CPU-Z - оперативну пам'ять; HD tune - жорсткий диск.

Програми безкоштовні, і щоб ними користуватися досить елементарних знань і логіки.

Чому вигідно купити у нас?

Всі ноутбуки, які надходять до нас в продаж проходять перевірку наших фахівців. Після цього ми виставляємо на товар відповідну ціну. Тобто, купуючи б / у ноутбук на нашому сайті ви витратите мінімум часу і отримаєш вигідну покупку по самій «смачною» ціною. У нашому онлайн-магазині Boo.ua продаються пристрої таких провідних світових брендів: Apple, Samsung, Acer, Asus, Dell і багатьох інших.