Як вибрати і перевірити Б / У MacBook перед покупкою

Техніка Apple з кожним роком стає все більш популярною. І якщо кілька років тому це стосувалося тільки смартфонів iPhone, то сьогодні це ще і MacBook.

Впевнені, для тебе не секрет скільки може коштувати одна з останніх моделей Macbook. Вартість ноутбуків Apple стартує від 1300 $ до 3000 $ в залежності від конфігурації та обсягу пам'яті. Такий ноутбук може собі дозволити далеко не кожен. Однак, є рішення, яке може стати оптимальним саме для тебе - купити Б / У Macbook .

Переваги покупки Macbook Б / У

Ноутбуки Apple, навіть після кількох років експлуатації, по продуктивності і надійності будуть краще, ніж нові ноутбуки деяких виробників. І це обгрунтовується такими фактами:
● технічна складова портативних комп'ютерів Apple залишається актуальною досить довго. Навіть ноутбуки 2013-2014 року випуску на сьогодні нічим не поступаються моделям 2018 року багатьох інших брендів;
● точність складання, практичний і надійний металевий корпус, потужна начинка;
● операційна система MacOS проста і безпечна. За рахунок постійних оновлень ОС багатофункціональність і швидкість роботи ноутбука поліпшується;
● тривалість автономної і повноцінної роботи MacBook складає до 15 годин, а сам ноутбук може знаходитися в режимі очікування майже місяць. Це означає, що відкривши комп'ютер, ти повернешся до роботи, на якій зупинився 29 днів тому.

Таким чином, якщо ти налаштований придбати MacBook Б / У, тобі варто серйозно підійти до його вибору та перевірки. Наші експерти з продажу вживаної техніки розкажуть як перевірити Б / У MacBook при покупці.


1. Зовнішні показники
Візуальний фактор ноутбука, який ти збираєшся купити, грає важливу роль. Алюмінієвий корпус макбуков не можна відполірувати і усунути наявні подряпини. Тому радимо вибирати такий пристрій, робота за яким не буде тебе дратувати, а потертості або подряпини муляти очі.

Уважно оглянь і перевір верхню кришку: вона повинна легко відкидатися, буквально одним пальцем і триматися в будь-якому положенні. У закритому стані не повинно бути ніяких перекосів і зсувів. Не повинно бути деренчання і скрипів при відкритті і закритті кришки ноутбука. Такий показник може свідчити про швидке ремонті або заміні дисплейного модуля. Ремонт MacBook обійдеться дорого, тому краще перевірити ще раз.

Переверни MacBook і оглянь болти. Корпорація Apple використовує фірмові гвинти Pentanoble, які відкручуються спеціальної викруткою під правильним кутом. На них не повинно бути будь-яких потертостей і вм'ятин. Якщо це так - значить, ноутбук не розкривався і не переживав серйозних поломок.

2. Комплектація
Звичайно, наявність коробки і документів - справа кожного. Але радимо все-таки купувати б / у MacBook c оригінальної коробкою, документами і адаптером живлення. Якщо ж на додачу йтимуть гарантійний талон і чек, то тобі пощастило. Не забудь уточнити орієнтовну дату покупки, щоб розуміти скільки ноутбук знаходиться в експлуатації.

3. Прив'язка до iCloud і паролі повинні бути відсутніми
У MacBook, який підготовлений до продажу, не повинно бути паролів при вході в обліковий запис користувача, в iCloud і в саму прошивку (EFI). Відсутність паролів підтверджує, що Макбук чистий і не прив'язаний ні до яких користувачам. Це означає, що дистанційно його ніхто не може заблокувати. Для перевірки достатньо здійснити такі дії:
● Пароль на iCloud: «Системні налаштування -> iCloud»
● Пароль на вхід: «Системні налаштування -> Користувачі та групи»
● Пароль на прошивку: перезавантаження з затиснутою клавішею Alt
Якщо ніде не запитується пароль, то все добре і можна продовжити огляд ноутбука.

4. Підготуй флешку
Буквально кілька безкоштовних програм, які ти можеш завантажити на флешку, нададуть тобі повну інформацію про пристрій. Наприклад, Mactracker - в даному додатку ти можеш ввести серійний номер Мака. Програма видасть тобі інформацію про те, коли був куплений Макбук, його точну версію і термін закінчення гарантії. Також для перевірки інших складових макбуков тобі можуть знадобитися такі додатки: Heaven Benchmark, Macs Fan Control, Coconutbattery, Blackmagic Disk Speed Test.

5. Перевіряємо жорсткий диск
Стан жорсткого диска впливає на швидкість роботи макбуков. Наприклад, нові моделі з SSD-накопичувачами включаються за 5-25 сек. За допомогою програми Blackmagic Disk Speed Test, всього за кілька кліків можна отримати точні дані про швидкість і роботі комп'ютера. HDD повинен видавати + - 90 Мбіт / с, а SSD-накопичувачі майже 250 Мбіт / с. Таким чином, можна оцінити стан накопичувача на Mac.

6. Дізнайся про стан батареї
Важливим моментом при покупці макбуков б / у є перевірка батареї. Адже спочатку ноутбук - портативний пристрій, основними перевагами якого є багатофункціональність і автономність. Кількість циклів перезарядки акумуляторів у Macbook обмежена. Щоб уникнути заміни батареї, яка обійдеться недешево, покроково перевір її самостійно:
● Зайди в меню → Про це Mac → натисни «Обзор» → Звіт про систему
● У лівому бічному меню кликни і відкрий розділ Апаратні засоби → Параметри електроживлення. Дані в розділі «Кількість циклів перезарядки» скажуть тобі про стан акумулятора. Зазвичай, MacBook тримає близько 1000 циклів.
● Чи можеш скористатися безкоштовною утилітою CoconutBattery, яка також перевіряє і надає всю інформацію про стан батареї.

7. Дисплей та екран
Для перевірки тобі знадобиться кілька зображень і якесь відео. Найпростіше виявити биті пікселі на картинках з білим фоном. Можна завантажити відео і переконатися, що воно відтворюється без затримок, навіть при різкій зміні розташування вікна або його розміру. Або запусти додаток Screen Utility, яке безкоштовно все перевірить, видавши по закінченню міні-звіт з усіма даними. Під час відтворення відео, переконайся, що сам комп'ютер сильно не нагрівається. Якщо до того ж чути шум, то скоріш за все термопаста прийшла в непридатність або кулер геть забитий пилом. Від такого макбуков радимо відмовитися.


8. Клавіатура і трекпад
Перевірити клавіатуру і тачпад при покупці MacBook б / у дуже просто. Досить відкрити будь-який текстовий файл і по черзі натиснути всі клавіші. Головне, щоб текст на клавіатурі набирався легко, без зайвих скрипів і клацань. Також потрібно перевірити трекпад на мертві зони. Для цього просто спробуй кілька жестів пальцями і поводи стрілкою по всьому екрану. Трекпад повинен знаходитесь у скрутному становищі без зайвого тріска, і з однаковим звуком.

9. Інше
Не забудь перевірити такі дрібниці як порти для USB, для зарядного пристрою і вхід для навушників, який бажано ще й протестувати, включивши якусь стандартну мелодію. Обов'язково перевір динаміки, мікрофон і камеру за допомогою програми Фотосбудка. Як же обійтися без Wi-Fi і Bluetooth? Просто підключися до місцевого Wi-Fi або до свого телефону для перевірки.

За допомогою наших рад ти зможеш швидко перевірити Макбук. Головне, будь уважний і все вийде. Купити MacBook б / у недорого ти можеш в нашому онлайн-магазині Boo.ua. При цьому безпеку покупки забезпечена тим, що перед продажем всі товари проходять ретельну перевірку по базі МВС.