Як правильно чистити прикраси?

Ваше улюблене золоте колечко більше не буде вже сяяти як раніше? Срібний ланцюжок почорніла і не радує око? Повернути колишній блиск вашим ювелірних прикрас можна за допомогою спеціальних розчинів, придбаних в ювелірних магазинах або підручними засобами.

Найпоширеніші інгредієнти для чищення в домашніх умовах - вода, сода і рідке мило. Розглянемо докладні описи способів очищення виробів:

  1. Універсальний спосіб, який підходить як для чистки золота так і срібла . Склад - 1 чашка гарячої води, 1 ст. л. соди, 0,5 ч. л. рідкого мила. Окріп налити в чашку, насипати соду і додати рідкого мила. Розмішати, помістити в розчин прикраси і витягнути, як охолоне. Процедуру виконати окремо для золота і срібла.
  2. Найшвидший спосіб для чистки золота - вода і рідке мило. 1 ч.л. мила залити окропом і помістити туди прикраси на 15-20 хвилин. Вийняти, промити під проточною водою і протерти м'якою ганчіркою (мікрофіброю) до блиску.
  3. Практичний спосіб для чистки срібла, що захищає від подальшого потемніння - яєчний жовток. Натріть виріб, змоченим в жовтку ватним тампоном, залиште просохнути на кілька хвилин і змийте водою під краном.
  4. Для чищення виробів зі срібла з гравіюванням і малюнками підійде зубна паста і м'яка щітка. Нанесіть пасту на прикрасу і легкими масажними рухами приберіть забруднення. Промийте під водою і протріть сухою ганчіркою.

Важливо! Для чищення білого золота не рекомендуються порошкові засоби і щітки з жорсткими ворсинками.

Вироби з дорогоцінними каменями не рекомендується опускати в воду, тому що вони погано переносять вологість. Очистити камінчики можна за допомогою ватної палички, змоченої в одеколон.