Український туризм — модно і доступно

Пандемія коронавируса внесла корективи в плани на літо для мільйонів українців. ДЛя декого, через тривалий карантин і фінансові ускладнення, довгоочікувана відпустка в Туреччині, Єгипті, Греції і навіть на пляжах Чорного або Азовського морів стала майже недосяжною мрією.

Що робити, якщо карантин ще не закінчено, а давно заплановану відпустку вже ось-ось почнеться? Вихід є.


Чому б не стати підкорювачем вершин українських Карпат? Це здорово і незабутньо — «краще гір можуть бути тільки гори».


Але про про поїздку годі й думати без мінімального набору спорядження.



Мінімальний набір спорядження для походу

Як не перетворити відпочинок в фільм в епізод телепередачі про виживання.

Вам точно знадобиться:

●  рюкзак;

●  намет;

●  спальний мішок;

●  каремат;


Також бажано:

●  сидушка;

●  трекінгові палки.



Туристичний рюкзак

Цей атрибут — основний.

Для чоловіків у поході досить рюкзака обсягом в 80 л. Для жінок — 60.

Можна ходити з рюкзаком меншого обсягу, але тоді частину речей доведеться прив'язувати зовні рюкзака. Сучасні туристичні рюкзаки виготовлені з високоякісних матеріалів, мають зручні анатомічні вентильовані системи підвіски, внутрішні функціональні кишені і відділення.



Намет

Ваш будинок і фортеця в горах, ваш затишок, усамітнення і відпочинок. Намет повинен бути як мінімум двошаровий, мати надійний і легкий каркас. Йому доведеться захищати вас від опадів, комах, вологи, вітру і з комфортом розміщувати, іноді разом з поклажею. Підійдіть до вибору намету з великою педантичністю.



Спальний мішок

Від вибору цього похідного елемента будуть залежати не тільки солодкі «обійми Морфея», а й ваше здоров'я, оскільки всім відомо, що гори вночі любителів туризму теплом не балують.

На літо радимо брати спальники з діапазоном температур від 0 до -5, а для зимових походів з температурами від -10 до -18 і нижче.



Каремат

Ізолює вас від холоду землі, на якій ви будете спати. Килимок укладається на днище намету або на землю під час відпочинку, за винятком килимків анатомічної форми, які вкладаються в спальник. Потрібен всім, особливо тим, хто любить проводити ніч під відкритим небом.



Сидіння туристичне

Це шматок каремата з поясом, який зручний в поході, оскільки ви зможете легко сісти на голі камені або землю, не боячись холоду і дискомфорту. Кріпиться вона на поясі або на рюкзаку за допомогою спеціальної гумки і пряжки.



Трекінгові палиці

Ці палиці схожі на лижні, але з регульованою довжиною. З їх допомогою зручно пересуватися, розподіляючи навантаження між ногами і руками, а також підтримувати рівновагу на каменях і крутих стежинах.

Ще 10 років тому до трек-палиць ставилися скептично, тепер же рідко побачиш туриста без них.



Це лише мінімальний перелік того, що вам в першу чергу буде необхідно мати, щоб почати нелегкий, але дуже захоплюючий туристичний похід в гори.

Рюкзак, намет і спальний мішок знадобляться вам навіть якщо ви і не збираєтеся в гори, а хочете зробити велопрогулянку по дорогах України.

Про те, як вибрати велосипед, ми розповімо в нашому наступному матеріалі.